Laboratorium

Klinisch chemisch laboratorium: Een vak voor speurneuzen

Het stellen van de juiste diagnose vergt vaak nogal wat speurwerk. Voor een deel van deze onderzoeken is het klinisch chemisch laboratorium nodig. Pas als de dokter precies weet wat de patiënt mankeert, kan hij overgaan tot een gerichte behandeling. Het laboratorium is dus heel belangrijk voor de patiënt. En als de diagnose eenmaal gesteld is, wil de specialist natuurlijk weten of de therapie aanslaat. Ook hier geeft de laboratoriumanalist in veel gevallen het antwoord.

Wat doe je in het klinisch chemisch laboratorium?

Je doet onderzoek naar verschillende patiëntenmaterialen zoals bloed, urine of ruggenmergvocht. Of je ondersteunt het proces. Dit onderzoek is belangrijk. Het helpt bij bij het stellen van de diagnose, kan aanwijzingen bevatten om verder of in een andere richting te zoeken, of laat zien wat het effect van de behandeling is geweest.

Vaak wordt met computergestuurde apparatuur het gehalte van bijvoorbeeld eiwit, suiker, cholesterol of hormonen bepaald. Veranderingen in deze gehaltes kunnen wijzen op bepaalde ziektes. Het onderzoek naar bloedcellen gebeurt ook in een klinisch chemisch laboratorium. Moderne apparatuur telt het aantal en soorten bloedcellen. Microscopisch onderzoek kan aantonen of er afwijkende cellen voorkomen in het bloed. Ook doen we in het laboratorium onderzoek naar bloedtransfusie en bloedstolling.

Wie werken er in het laboratorium?

De klinisch chemicus (een postacademische opleiding) onderhoudt contacten met de aanvragers van het onderzoek en volgt de nieuwe ontwikkelingen. De analisten voeren de onderzoeken uit en zetten ook nieuw onderzoek op. Nauwkeurigheid en precizie zijn hierbij belangrijk. Daarnaast moet je gevoel hebben voor de betekenis van de uitslagen.
Ook verbonden aan het laboratorium zijn de medewerkers die bloed afnemen bij de patiënten. Vanzelfsprekend wordt van hen verwacht dat ze goed met mensen kunnen omgaan.

   

   

Waarin wil je je ontwikkelen?

     

Administratie en secretariaat

ICT

Paramedisch

Apotheek

Laboratorium

Radiologie

Bouw en techniek

Medisch

Staf en management

Facilitair

Onderwijs, opleiding en onderzoek

Verpleging en verzorgende

Financieel ecomomisch

Operatieafdeling

    

Actuele vacatures   

→ Bekijk de  actuele vacatures bij het Maxima Medisch Centrum.

Nieuwste vacatures in Laboratorium

Geen vacatures gevonden.